web-bg.eu  |  Уеб каталог  |  Уеб зона  |  Уеб линкове

На покрива на света

  1. webcatalog
  2. 28.11.2013 17:49

На покрива на света

На 29 май 1953 г. в 11:30 ч.Тенсинг Норгей и Едмънд Хилари стават първите хора, покорили върха на най- високата планина на земята- Еверест. Тенсинг Норгей е роден през 1914 г. в Тибет (сега част от Китай). По- късно се премества в Непал и живее с шерпите. Шерпите, които дошли в Непал от Тибет преди стотици години, обитавали открай време високите планини.

Недалеч от селището, в което се установява Тенсинг, се издига величественият връх Еверест. Той е част от планинската верига Хималаи и се намира на границата между Непал и Тибет. Когато европейците идват в Непал, за да покоряват върхове, наемат много шерпи, които да носят провизиите на катерачите. Благодарение на опита, натрупан от живота си по високите планини, шерпите са отлични водачи и алпинисти. На 18 годишна възраст Тенсинг се мести в Дартжийлинг (Дартжилинг), Индия. Надява се да си изкарва прехраната, като носи провизии в планински експедиции.

Три години по- късно той придружава един изследователски екип като носач в експедиция до връх Еверест. През следващите няколко години взима участие в повече експедиции до Еверест от всеки друг катерач. Покрай работата си с толкова различни хора Тенсинг научава седем езика. По- късно става сирдар ( командир) или организатор на носачи. Продължава да води експедиции до Еверест и вдъхновява редица алпинисти. По време на историческото изкачване на Еверест през 1953 г. Едмънд Хилари стъпва на криво и едва не загива.

Тенсинг не изпада в паника. Обтяга здраво въжето и забива стабилно секача си в леда. По- късно простичко обяснява:” Планинските катерачи винаги си помагат един на друг”. Заради храбростта и героизма си и защото е сред първите хора, стъпили на връх Еверест, Тенсинг е удостоен с наградите Британски георгиевски кръст и звездата на Непал.


Отговори

Трябва да влезете в профила си за коментар.